BIMB – Investment lancarkan BEST Invest, Aplikasi Pelaburan Lestari atas talian Robo – Pintar Shariah -ESG

BIMB Investment Management Berhad (“BIMB Investment”), anak syarikat milik penuh Bank Islam Malaysia Berhad,mengumumkan pelancaran aplikasi mudah alih pelaburan atas talian BEST Invest (BEST Invest), platform Pelaburan Lestari Robo-Pintar Shariah-ESG yang pertama oleh BIMB Investment.

Aplikasi BEST Invest menyediakan kemudahan yang cekap bagi individu untuk membina kekayaan. Aplikasi BEST Invest menawarkan struktur yang sistematik, telus, dan tersusun untuk pembinaan kekayaan individu melalui pelaburan dalam aplikasi Robo-Pintar dan teknologi data besar.

“Sedang dunia beralih dengan pesat ke arah perkhidmatan berteraskan teknologi digital, ruang pengurusan dana dan kekayaan turut juga berubah. Pengurusan dana dan kekayaan digital akan membina dan mengurus pelaburan dalam portfolio kekayaan dengan cekap yang merentasi kelas aset, geografi dan ekonomi. Robo-Pintar dan teknologi data besar akan bertambah penting untuk generasi seterusnya dalam pengurusan dana dan kekayaan bagi memacu prestasi yang konsisten serta pengurusan risiko yang baik. Aplikasi BEST Invest merupakan komitmen BIMB Investment untuk membawa pengurusan dana melalui digital yang dapat dimanfaatkan oleh segenap lapisan masyarakat. Pemikiran di sebalik pembangunan aplikasi ini adalah bahawa pelaburan haruslah mudah, telus dan mengurangkan kos secara efektif,”

kata Pengerusi BIMB Investment, Mohamed Ridza bin Mohamed Abdulla.

BEST Invest menawarkan pelbagai dana unit amanah Shariah-ESG yang diuruskan oleh BIMB Investment, merentasi kelas aset termasuk dana ekuiti Shariah-ESG global, Asia Pasifik dan Malaysia, Sukuk ESG global dan pasaran wang. Berdasarkan matlamat dan tahap toleransi terhadap risiko pelaburan oleh pelabur, aplikasi ini mampu membantu pelabur membina portfolio pelaburan yang optimum, berpandukan data dan analisa secara digital.

“BEST Invest akan lebih memberikan tumpuan kepada dana-dana pelaburan Shariah-ESG mampan yang diuruskan oleh BIMB Investment yang merupakan ahli tunggal pengurus aset Islamik yang didukung sepenuhnya oleh institusi kewangan Islam di Malaysia dan Asia Tenggara menandatangi Prinsip Pelaburan Bertanggungjawab yang disokong oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNPRI). Setakat ini, kami menguruskan lebih daripada RM1 bilion aset pelaburan ESG. Dana Ekuiti Shariah-ESG Global kami pada masa ini merupakan dana yang mencatatkan prestasi pelaburan terbaik dalam tempoh tiga tahun dengan potensi memberikan pulangan pelaburan jangka panjang terbaik. Ia juga adalah dana ekuiti shariah global terbesar di Malaysia dan ketiga di dunia,”

kata Ketua Pegawai Eksekutif BIMB Investment, Najmuddin Mohd Lutfi.

Tambah Encik Najmuddin,

“Kami merancang untuk menambah lebih banyak dana Shariah-ESG dalam aplikasi BEST Invest pada masa yang terdekat. Aplikasi BEST Invest menyediakan proses pelaburan sistematik untuk individu melabur di dalam dana global merentas kelas aset dan membina portfolio kekayaan yang berdaya tahan berdasarkan analisa data yang telus dan berkepintaran tinggi. Kami percaya BEST Invest adalah sebuah aplikasi pelaburan lestari Robo-Pintar atas talian yang menawarkan dana berlandaskan Shariah dan ESG yang pertama seumpamanya di dunia.”

Aplikasi BEST Invest menawarkan individu peluang untuk mula melabur dengan memilih, sama ada fungsi “Do it for Me”’ (Lakukan untuk Saya) atau “Do it Myself” (Lakukan Sendiri), dalam aplikasi.

Sebagai ilustrasi, fungsi “Do it for Me” membolehkan sistem Robo-Pintar mengenal pasti dan memilih kaedah pelaburan terbaik, dana yang sesuai dan jumlah pelaburan berdasarkan profil risiko pelabur.

Pelabur kini boleh menguruskan pelaburan mereka dengan lebih bijak dan boleh memberi tumpuan yang lebih kepada mencapai matlamat pelaburan mereka. Secara alternatif, fungsi ”Do it Myself” membolehkan para pelabur membuat keputusan mereka sendiri dan melabur dalam dana pilihan mereka tanpa bantuan sistem Robo-Pintar BEST Invest.

Pelabur boleh mula melabur dan membina matlamat pelaburan mereka dengan aplikasi BEST Invest melalui pelaburan minima RM10, tanpa sebarang caj penjualan. Pelabur juga boleh melabur dan/atau mengeluarkan pelaburan mereka pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Dengan penularan wabak COVID-19 masa kini, pasaran saham global telah mengalami kemerosotan dan menawarkan nilai yang menarik.

Najmuddin berkata,

“Tempoh ketidakstabilan ini adalah masa yang baik untuk melabur tetapi penting juga untuk pelabur memahami dan mengukur tahap toleransi mereka terhadap risiko pelaburan. Setiap pelabur harus memastikan bahawa mereka mempunyai pendapatan tiga hingga enam bulan yang disimpan untuk hari susah kerana wang yang dilaburkan di pasaran harus dikhususkan untuk tujuan jangka masa panjang. Dengan menggunakan aplikasi BEST Invest, pelabur dapat melabur secara beransur-ansuran yang merentasi pasaran serantau dan global”.

BIMB Investment telah memenangi anugerah Pengurus Aset Islam dan Dana Terbaik Malaysia selama tiga tahun berturut-turut sejak 2017 dan Pulangan Penyesuaian Risiko Terbaik untuk Pengurus Dana Pelaburan Prinsip ESG di Anugerah Kewangan Islam Terbaik 2019 yang dianjurkan oleh Alpha Southeast Asia Ia juga telah dinobatkan sebagai Pengurus Aset ESG Terbaik di Anugerah Kewangan Islam 2019 oleh Aset Triple A, sebuah anugerah yang mengiktiraf sumbangan dan pencapaian terbaik BIMB Investment dalam pembangunan ESG, kemampanan dan pengurusan aset di Asia.

Untuk memuat turun aplikasi BEST Invest, sila lawati Apple AppStore atau GooglePlay Store atau layari www.bimbinvestment.com.my

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *