Borang Rayuan Haji 1441H / 2020M Diperkenalkan Oleh Tabung Haji

Min baru je baca semalam di website Tabung Haji mengenai Borang Rayuan Haji untuk tahun 2020.

Bagi yang teringin membuat rayuan haji, korang perlulah mengisi borang rasmi yang disediakan oleh Tabung Haji ni bagi memudahkan segala urusan.

Jemput baca artikel ni sampai habis. Semoga segala urusan permohonan korang dipermudahkan.

Bantuan Haji masih diteruskan untuk Musim Haji 1441H / 2020M. Bakal Haji Muassasah yang tunai haji kali pertama tahun ini termasuk mereka yang berjaya dalam permohonan rayuan haji hanya bayar RM9,980 seperti tahun-tahun sebelum ini.

Bagi yang merayu, keutamaan pemilihan akan di beri kepada mereka yang membuat rayuan mahram, lanjut usia serta pembantu lanjut usia dan mereka yang telah terpilih pada tahun sebelum ini tetapi terpaksa menangguh pemergian haji.

Keutamaan pertimbangan juga akan diberikan kepada mereka yang giliran menunaikan haji pada tahun berikut 1442H / 2021M.

Sebagai satu usaha penambahbaikan, Tabung Haji telah memperkenalkan Borang Rayuan Haji yang seragam bagi mempertingkatkan proses rayuan haji bagi jemaah yang ingin menunaikan haji pada musim haji 1441H / 2020M ini.

Borang ini memberi ruang kepada sesiapa yang merayu dan jika terpilih, mereka boleh secara sukarela bersetuju untuk membayar penuh RM22,900 untuk tunai haji secara Muassasah.

Untuk tahun-tahun yang sebelum ini, Tabung Haji sudah pun memberi pilihan kepada jemaah haji Muassasah untuk membayar penuh. Jika mereka tidak memilih untuk membayar penuh bayaran haji RM 9,980 kekal.

Pendeposit yang ingin membuat rayuan haji boleh memuat turun borang rayuan haji di sini atau mendapatkannya di Pejabat Cawangan yang berdekatan. 

Manakala, borang yang telah lengkap diisi hendaklah diserahkan ke kaunter-kaunter 125 cawangan yang terdekat termasuk cawangan di UTC seluruh negara yang berhampiran.

Pihak TH akan mengeluarkan surat perakuan penerimaan rayuan haji pada tahun semasa kepada mereka dan seterusnya rayuan tersebut dimasukkan ke dalam sistem TH untuk diproses.

Bagaimana jika telah pun menghantar surat rayuan haji sebelum ini? Perlu isi borang rayuan ini lagi ke?

Mengikut sumber kenyataan yang didapati di website Tabung Haji, rurat rayuan haji yang telah diterima dan diserahkan kepada TH sebelum ini akan tetap diproses dan dipertimbangkan dalam proses pemilihan Jemaah haji bagi Musim Haji 1441H/2020M. 

Namun, adalah digalakkan agar perayu dapat mengisi borang rayuan haji untuk membantu proses pemilihan tersebut. 

Klik link di bawah untuk download Borang Rasmi Rayuan Haji oleh Tabung Haji.

Borang Rayuan Haji 1441H / 2020M

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *