Kutipan zakat fitrah bagi tahun 1441H/2020M dilaksanakan secara online

Alhamdulillah Ramadan yang dinanti – nantikan tiba. Masih belum terlewat untuk Min ucapkan selamat menyambut Ramadan buat semua pembaca bijakkewangan.com kan? Selamat berpuasa, korang.

Semoga Ramadan kita diisi dengan aktiviti yang berfaedah dan menjadikan kita lebih baik.

Min nak berkongsi tentang kutipan zakat fitrah bagi tahun 1441H / 2020M.

Dengan PKP dilanjutkan, mestilah kita nak elakkan keluar kan tanpa sebab kan?

Jom baca lebih lanjut tentang pelaksanaan zakat fitrah tahun ni dan macam mana korang nak bayar zakat fitrah dalam PKP ni.

Maklumat ni Min dapat daripada Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR), Jabatan Perdana Menteri.

Soalan lazim berkaitan zakat fitrah 2020

Soalan #1

Adakah zakat fitrah akan dilaksanakan pada tahun ini, memandangkan penularan wabak Covid-19 dan pelaksanaan PKP?

Ya, zakat fitrah merupakan kewajipan yang perlu ditunaikan oleh setiap individu Muslim jika mempunyai kemampuan.

Soalan #2

Jika semua pusat zakat melaksanakan kutipan fitrah pada tahun ini, adakah kaedah pembayaran secara atas talian akan digunakan?

Kesemua Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dan Agensi Mengurus Zakat (AMZ) di Malaysia akan mengoptimumkan kaedah pembayaran zakat fitrah secara atas talian bagi memudahkan para pembayar menunaikan kewajipan dengan lebih pantas dan selamat.

Kadar dan kaedah pembayaran zakat fitrah pada tahun 1441H/2020M bagi seluruh negeri di Malaysia adalah sebagaimana berikut:

Soalan #3

Mengapakah kadar zakat fitrah antara negeri-negeri di Malaysia tidak selaras?

Asal kewajipan zakat fitrah sebagaimana yang dinukilkan dalam perbahasan fiqh adalah makanan ruji masyarakat setempat. Di Malaysia, ia dinilaikan dengan beras yang menyamai sukatan segantang beras. Ringkasnya, perbezaan kadar zakat fitrah adalah disebabkan oleh jenis beras yang menjadi makanan ruji di sesebuah negeri berdasarkan kajian yang telah dilakukan oleh pihak MAIN dan AMZ serta maklumat dari pemborong

Soalan #4

Terdapat sebahagian negeri yang menetapkan beberapa kadar zakat fitrah. Berapakah nilai sebenar yang perlu dibayar?

Secara umumnya, bayaran yang ditunaikan mengikut kadar harga beras yang dimakan oleh majoriti masyarakat setempat adalah memadai.

Walau bagaimanapun, sekiranya sesebuah keluarga atau individu ingin memilih kadar yang lebih tinggi, sepadan dengan jenis beras yang menjadi makanan ruji mereka, maka dalam hal ini Dr Yusuf al-Qaradhawi berpandangan ia adalah dari kerelaan hati dan dianggap sebagai suatu bentuk ketaatan tambahan yang terpuji.

Namun, bagi golongan yang kemampuan ekonominya terjejas disebabkan PKP dan situasi Covid-19 ketika ini, bayaran zakat fitrah boleh ditunaikan berdasarkan kadar minimum yang telah ditetapkan oleh pihak MAIN dan AMZ mengikut kemampuan diri dan keluarga.

Dalam hal ini, para pembayar bolehlah melayari laman media sosial MAIN dan AMZ bagi mendapatkan perincian berhubung kadar bayaran fitrah yang telah ditetapkan.

Soalan #5

Apakah pilihan kaedah pembayaran bagi mereka yang tidak mahir menggunakan teknologi atau tidak mempunyai capaian internet?

Perkhidmatan pembayaran zakat fitrah melalui amil yang dilantik masih disediakan oleh hampir kesemua MAIN dan AMZ, namun ia akan dilaksanakan pada tahap yang minimum.

Mekanisme pelaksanaan ini akan diselaras sewajarnya sesuai dengan PKP yang sedang berkuat kuasa.

Walau bagaimanapun, bagi negeri yang tidak menyediakan perkhidmatan bayaran fitrah melalui amil maka para pembayar perlulah merujuk pihak MAIN dan AMZ selaku pihak berkuasa agama negeri.

Soalan #6

Seandainya kaedah pembayaran secara manual masih dilaksana, adakah langkah berjaga-jaga masih perlu dilaksanakan?

Ya, segala arahan dan tatacara kawalan yang telah ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih perlu dilaksanakan.

Lokasi-lokasi pembayaran zakat fitrah yang telah dikenal pasti oleh pihak MAIN dan AMZ adalah bersesuaian dan mengambil kira elemen penjarakan sosial yang selamat.

Selain itu, terdapat beberapa mekanisme pelaksanaan yang dicadangkan. Antaranya, bayaran secara pandu lalu (drive thru), kutipan dari rumah ke rumah dan sebagainya. Proses pembayaran juga perlulah diselesaikan dalam tempoh yang singkat.

Selain itu, para pembayar dan amil adalah DINASIHATKAN untuk sentiasa menjaga kebersihan, memakai pelitup muka dan menggunakan cecair pembasmi kuman.

Para pembayar juga digalakkan untuk menyediakan wang secukupnya, tidak perlu bersalaman ketika membayar zakat dan segera beredar setelah selesai urusan pembayaran.

Soalan #7

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan maklumat lanjut dan terkini berhubung zakat fitrah 1441H/2020M?

Sebarang maklumat lanjut atau pertanyaan berkenaan pelaksanaan fitrah 1441H/ 2020M bolehlah merujuk halaman rasmi media sosial MAIN dan AMZ sebagaimana berikut:

Apa – apa pun, rujuk pusat zakat. Bayaran zakat fitrah boleh bayar online. Klik klik je.

Min doakan kita semua berjaya harungi PKP dan COVID19 ni dengan tabah dan sabar. #KitaPastiMenang.

Take care and stay safe, okay?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *