|

Luno Catat Pencapaian Baru Lebih Setengah Juta Pengguna di Malaysia pada 2021

Kuala Lumpur, 9Disember 2021 — Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, hari ini mengumumkan bahawa syarikat itu telah berjaya memperoleh lebih 600,000 pelanggan pada penghujung November 2021. Ini merupakan satu peningkatan yang ketara di mana lebih 233% tahun-ke-tahun (YoY) daripada kira-kira 180,000 pelanggan yang direkodkan pada penghujung November 2020, menandakan terdapatnya permintaan kukuh bagi kriptowang di Malaysia.

Sebagai bursa aset digital terbesar di Malaysia, Luno telah memproses pembayaran[1] bernilai lebih RM12 bilion pada 2021, peningkatan sebanyak 4.3 kali ganda berbanding tahun sebelumnya. Pada masa sama, Luno menyimpan kriptowang bernilai lebih RM2 bilion bagi pihak pelanggannya yang merangkumi lima aset digital diluluskan iaitu Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC), dan Bitcoin Cash (BCH).

Pengurus Negara Luno Malaysia, Aaron Tang berkata,

“Minat terhadap aset digital di kalangan rakyat Malaysia terus berkembang pada 2021, di mana ramai pelabur melihat kriptowang sebagai salah satu alternatif simpanan bernilai atau permulaan kepada perjalanan pelaburan mereka. Peningkatan kesedaran mengenai kriptowang di kalangan masyarakat telah menggalakkan lebih ramai lagi orang untuk menerokai kegunaan lain kriptowang, contohnya sebagai sistem pembayaran dan pembelian aset digital unik seperti ‘token tidak sepiawai’ atau non-fungible token (NFT). Oleh itu, kami kekal optimis bahawa pelanggan kami boleh mencapai matlamat kewangan mereka untuk mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital.”

Jumlah pelanggan aktif Luno di Malaysia telah meningkat sebanyak 518% YoY daripada hanya lebih 60,000 pada 2020 kepada 371,000 pada 2021. Majoriti aktiviti datangnya daripada pengguna berusia antara 30 hingga 39 tahun dengan pelbagai latar belakang kerjaya, termasuk pengilangan dan pembuatan, kejuruteraan, pendidikan, pembinaan, penjagaan kesihatan, perakaunan, pentadbiran dan teknologi maklumat.

Dari segi tujuan penggunaan pula, 76% pengguna membeli kriptowang untuk pelaburan, 15% untuk perdagangan, 6% untuk mengirim dan menerima kriptowang, 2% sebagai kaedah pembayaran, dan 1% untuk tujuan lain.

Melihat kepada demografi jantina pula, pelanggan lelaki merangkumi segmen terbesar iaitu sebanyak 75%, manakala penyertaan wanita ialah 25%. Walau bagaimanapun, jumlah pelanggan wanita Luno telah meningkat sebanyak tujuh kali ganda daripada 2020. Ini menunjukkan bahawa penyertaan wanita dalam industri kriptowang telah berkembang setiap tahun, sekali gus menunjukkan trend positif pelaburan kriptowang dalam kalangan pelanggan wanita di Malaysia.

“Melangkah ke hadapan pada 2022, kami akan terus mendemokrasikan akses pasaran kriptowang dengan menjadikan aplikasi dan sumber pendidikan kami lebih mesra rakyat tempatan menerusi penggunaan Bahasa Malaysia dan meningkatkan inisiatif literasi kewangan kami untuk memperkasakan lebih ramai individu dengan pengetahuan dalam pelaburan aset digital. Kami berharap dengan lebih banyak lagi inovasi di kalangan industri, peningkatan usaha pendemokrasian daripada bursa aset digital yang dikawal selia, serta sokongan yang berterusan daripada kerajaan terhadap kriptowang akan terus mempromosikan sebuah persekitaran yang kondusif di mana rakyat Malaysia boleh membuat pelaburan aset digital dengan cekap dan bertanggungjawab.

Pertumbuhan positif industri ini menjadi bukti kepada perkembangan pesat ekonomi digital negara dan ia akan menyokong pembangunan negara dengan membantu mencipta lebih banyak lagi peluang pekerjaan dan menarik pelaburan asing ke Malaysia dalam jangka panjang,”

tambah Aaron.

– TAMAT –

Mengenai Luno

Luno adalah bursa aset digital yang dikawal selia yang pertama dan terkemuka di Malaysia, dengan misi untuk menambah baik sistem kewangan dunia. Berpangkalan di London dengan hab-hab serantau di Malaysia, Singapura dan Cape Town, Luno kini mempunyai pasukan lebih daripada 500 kakitangan.

Dengan lebih sembilan juta pelanggan (dompet) di lebih daripada 40 negara, produk dan perkhidmatan Luno menjadikannya mudah dan selamat untuk membeli, menyimpan dan belajar mengenai kriptowang seperti Bitcoin dan Ethereum. Luno baru-baru ini telah diambil alih oleh DCG, pelabur blockchain terbesar dunia.

Laman sesawang: www.luno.com

Media sosial: Facebook

Aplikasi mudah alih: Android dan iOS


[1] Proses pembayaran merujuk kepada deposit/pengeluaran/pengiriman/penerimaan, tetapi tidak termasuk jumlah dagangan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *