Soalan lazim mengenai Permohonan Baharu dan Rayuan Bantuan Prihatin Nasional(BPN)

Soalan #1 : Apakah yang dimaksudkan dengan status permohonan adalah “DALAM PROSES” atau “DALAM PROSES RAYUAN”?

Status “DALAM PROSES” atau “DALAM PROSES RAYUAN” adalah merujuk kepada permohonan baharu atau rayuan BPN yang telah diterima dan sedang dalam proses semakan bagi menentukan kelayakan.

Soalan #2 : Bilakah kelulusan status permohonan baharu dan rayuan BPN akan dipaparkan?

Status kelulusan permohonan baharu dan rayuan BPN akan dipaparkan di Portal BPN, https://bpn.hasil.gov.my mulai 9 Mei 2020.

Soalan #3 : Bilakah tarikh pembayaran bagi permohonan baharu dan rayuan BPN yang telah lulus akan dibuat?

Pembayaran sekali gus akan dibuat seperti berikut:

  • Kaedah pembayaran secara pengkreditan terus ke akaun bank penerima akan diproses secara berperingkat mulai 15 Mei 2020.
  • Sekiranya paparan di Portal BPN menunjukkan Tiada Akaun atau status pengkreditan adalah Gagal Kredit, pembayaran akan dilakukan secara tunai di Kaunter Bank Simpanan Nasional (BSN). Pemohon perlu membawa MyKad dan Nombor Siri yang dipaparkan pada Maklumat Pembayaran di Portal BPN, https://bpn.hasil.gov.my. Tarikh pembayaran secara tunai akan dimaklumkan kelak.

Soalan #4 : Bilakah tarikh akhir penerimaan bayaran secara tunai BPN di Kaunter BSN boleh dibuat?

Penerima perlu membuat penunaian di Kaunter BSN selewat-lewatnya pada 31 Disember 2020.

Soalan #5 : Berdasarkan semakan status permohonan baharu atau rayuan BPN mendapati saya berstatus Tidak Lulus. Apakah yang perlu saya lakukan?

Semakan kelulusan dikategorikan sebagai Tidak Lulus berdasarkan beberapa alasan berikut:

Pemohon boleh hadir ke LHDNM dengan mengemukakan dokumen sokongan di kaunter LHDNM atau dengan mengemukakan e-mel ke rayuanbpn@hasil.gov.my mulai 11 Mei 2020 sehingga 31 Mei 2020.

Soalan #6 : Adakah saya boleh mengemukakan rayuan sekiranya permohonan saya berstatus Tidak Lulus?

Kelulusan yang dipaparkan di Portal BPN adalah berdasarkan maklumat terkini dalam pangkalan data agensi kerajaan. Rayuan BPN boleh dibuat dengan mengemukakan dokumen sokongan dengan hadir ke kaunter LHDNM atau mengemukakan e-mel ke rayuanbpn@hasil.gov.my mulai 11 Mei 2020 sehingga 31 Mei 2020

Soalan #7 : Saya tidak berjaya membuat permohonan baharu atau rayuan BPN. Adakah saya masih berpeluang membuat permohonan?

Tarikh permohonan BPN telah berakhir pada 30 April 2020, walau bagaimanapun pemohon boleh mengemukakan dokumen sokongan rayuan dengan hadir ke kaunter LHDNM atau mengemukakan melalui e-mel ke rayuanbpn@hasil.gov.my mulai 11 Mei 2020 sehingga 31 Mei 2020

Soalan #8 : Saya telah lulus permohonan baharu, walau bagaimanapun akaun yang didaftarkan adalah tidak aktif. Bagaimanakah status bayaran BPN saya?

Bagi pemohon yang ada melaporkan maklumat akaun bank semasa permohonan baharu atau rayuan BPN, tetapi proses pengkreditan berstatus Gagal Kredit ke akaun tersebut, tarikh penunaian bagi tuntutan bayaran BPN berkenaan akan dimaklumkan kelak.

Soalan #9 : Saya berstatus kahwin yang mempunyai perniagaan pemilikan tunggal atau bekerja sendiri, adakah saya layak untuk BPN?

Kelayakan BPN akan berasaskan kepada beberapa kriteria. Pemohon dipohon agar datang ke kaunter LHDN antara 11 Mei 2020 sehingga 31 Mei 2020. Pemohon juga boleh membuat permohonan Geran Khas Prihatin (GKP) melalui Portal GKP, https://gkp.hasil.gov.my jika perniagaan pemilikan tunggal berkenaan memenuhi kelayakan.

Soalan #10 : Saya berstatus bujang yang tidak bekerja tetapi mempunyai perniagaan pemilikan tunggal, adakah saya layak untuk BPN?

Kelayakan BPN akan berasaskan kepada beberapa kriteria. Pemohon dipohon agar datang ke kaunter LHDN antara 11 Mei 2020 sehingga 31 Mei 2020. Pemohon boleh membuat permohonan Geran Khas Prihatin (GKP) melalui Portal GKP, https://gkp.hasil.gov.my jika perniagaan pemilikan tunggal berkenaan memenuhi kelayakan.

Soalan #11 : Semasa tahun akhir di universiti, saya telah diminta untuk mendaftarkan perniagaan di bawah Program 1 Pelajar 1 SSM. Adakah pendaftaran perniagaan ini memberi kesan kepada kelayakan amaun BPN yang sepatutnya saya terima?

Pendaftaran perniagaan di bawah Program 1 Pelajar 1 SSM tidak akan memberikan kesan kepada kelayakan amaun BPN yang layak diterima.

Soalan #12 : Saya telah lulus BPN dengan amaun yang diterima adalah RM1,000 (bagi yang berkahwin) atau RM500 (bagi yang bujang) sedangkan pendapatan saya layak untuk menerima BPN dengan jumlah RM1,600 atau RM800 kerana saya mempunyai perniagaan. Di manakah saya boleh menyemak rekod pendaftaran perniagaan ini?

Penerima boleh membuat semakan maklumat perniagaan yang disenaraikan atas dirinya atau pasangan melalui Hasil Care Line di talian 03-89111000 atau hubungi pejabat LHDNM yang berdekatan.

Soalan #13 : Adakah pemohon yang mempunyai rekod pendaftaran syarikat di SSM akan berstatus Tidak Layak secara automatik ataupun kelulusan akan berdasarkan rekod pendapatan syarikat berkenaan?

Kelulusan adalah berdasarkan data daripada agensi yang disenaraikan di dalam Soalan Lazim Status Tidak Lulus Bagi Permohonan Baharu & Rayuan BPN dengan kod alasan 53 (sila rujuk Lampiran 2).

Soalan #14 : Mengapakah individu yang tidak lagi bekerja (hilang pekerjaan) dalam tahun 2020 tidak layak menerima BPN?

Kelulusan adalah berdasarkan data daripada agensi yang disenaraikan di dalam Soalan Lazim Status Tidak Lulus Bagi Permohonan Baharu & Rayuan BPN dengan kod alasan 45 dan 46 (sila rujuk Lampiran 2).

Soalan #15 : Mengapakah terdapat permohonan isi rumah yang berpendapatan antara RM4,001 hingga RM8,000 tetapi berstatus Tidak Layak?

Kelulusan adalah berdasarkan data daripada agensi yang disenaraikan di dalam Soalan Lazim Status Tidak Lulus Bagi Permohonan Baharu & Rayuan BPN dengan kod alasan 45 (sila rujuk Lampiran 2).

Soalan #16 : Setelah kelulusan keluar baru saya sedar permohonan adalah menggunakan Nombor Kad Pengenalan yang salah. Adakah saya boleh merayu atau membetulkan maklumat pengenalan diri tersebut?

Mohon rujuk jawapan bagi soalan 6.

Soalan #17 : Rayuan saya ditolak atas alasan mempunyai pendapatan melebihi RM8000 sedangkan saya telah kehilangan kerja.

Pemohon boleh hadir ke LHDNM dengan mengemukakan dokumen berkaitan pemberhentian bekerja dalam tempoh rayuan mulai 11 Mei 2020 sehingga 31 Mei 2020.

Soalan #18 : Saya adalah pelajar pasca siswazah separuh masa, adakah saya layak menerima BPN?

Pemohon boleh mengemukakan dokumen mengesahkan yang pemohon telah bekerja bagi dipertimbangkan rayuan berkenaan mulai 11 Mei 2020 sehingga 31 Mei 2020.

Soalan #19 : Saya mempunyai pendapatan serupa dengan rakan saya tetapi menerima BPN yang berbeza. Kenapa?

Kelulusan BPN adalah berdasarkan maklumat terkini dalam pangkalan data agensi Kerajaan. Sekiranya ada kekhilafan, pemohon boleh datang ke cawangan LHDNM atau mengemukakan soalan melalui e-mel ke rayuanbpn@hasil.gov.my mulai 11 Mei 2020 hingga 31 Mei 2020 untuk pencerahan.

Soalan #20 : Saya mempunyai perniagaan yang berdaftar dengan SSM tetapi tidak aktif. Adakah saya layak menerima BPN?

Pemohon boleh mengemukakan dokumen bagi mengesahkan perniagaan yang didaftarkan adalah tidak aktif.

Soalan #21 : Saya mempunyai perniagaan yang berdaftar dengan SSM tetapi pendapatan saya kurang daripada RM8000 sebulan, kenapa saya tidak layak menerima BPN?

Pemohon boleh mengemukakan dokumen bagi mengesahkan pendapatan perniagaan yang dijalankan mulai 11 Mei 2020 sehingga 31 Mei 2020.

Sumber : Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *